Barista uz motocikla

binny varghese bachelor arts hotel management motorbike coffee hospitality 1

César Ritz Colleges absolvents Binnijs Vargēze uzsāka 100 dienu tūri ar motociklu pa Indiju, lai pēc iespējas vairāk uzzinātu par kafiju, kas tiek dzerta viņa valstī. Mums izdevās ar viņu parunāt par to, ko viņš uzzināja un kāpēc viņu sāka dēvēt par barista uz motocikla.

Kā Tev ienāca prātā ideja uzsēsties uz motocikla un doties meklēt labu kafiju Indijā?

Indijā parasti dzer šķīstošo kafiju. Es domāju, ka tas ir diezgan skumji, jo Indija ir sestā lielākā kafijas ražotāja pasaulē, bet lielākā daļa mūsu kafijas tiek eksportēta. Es gribēju savām acīm redzēt, kāpēc šajā valstī ir tik grūti atrast tasi izcilas kafijas.

Ko Tu uzzināji par kafiju sava ceļojuma laikā?

Ceļojot, mani vairākkārt pārsteidza ar kafiju saistīto mītu daudzveidība. Cilvēki, kurus satiku Indijas ziemeļos, apgalvoja, ka tiem, kas dzer kafiju, āda kļūst tumša.

Cilvēki valsts austrumos un ziemeļos ticēja, ka, dzerot kafiju, var kļūt mazliet traks, bet daudzi citi uzskatīja, ka kafijā esošais kofeīns, izdzerot tasi kafijas, neļauj aizmigt (lai gan patiesībā tajā ir tikpat daudz kofeīna cik tējā).

Ceļojot, mani vairākkārt pārsteidza mītu, kas saistīti ar kafiju, daudzveidība.

Daudzi bija pārliecināti, ka kafiju var dzert tikai turīgi cilvēki.

Ko, tavuprāt, nozīmē – tase labas kafijas?

Te viss ir atkarīgs no Jūsu personīgajām vēlmēm. Galvenā ideja ir izmēģināt pēc iespējas vairāk dažādu kafiju, lai atrastu savu īsto, taču jebkurā gadījumā kafijai jābūt svaigai – kad kafija ir svaiga, tā ir labākā lieta pasaulē. Ar “svaigu” es domāju svaigi grauzdētu un svaigi maltu kafiju. “Vislabākā kafija” ir mīts. Tāda nepastāv. Tas ir tāpēc, ka viena kafija būs vislabākā Jums, bet otra – vislabākā man.

Barista uz motocikla

Vai Tu vienmēr esi vēlējies strādāt viesmīlības nozarē?

Es jau bērnībā iemīlējos ēdienā, palīdzot savai mammai virtuvē. Strādāt par pavāru es sāku apmēram pirms 11 gadiem, kad mācījos koledžā. Tajā laikā Indijā nebija pieņemts, ka pavāri iznāk sveikt viesus. Tagad tas ir mainījies, taču arī tad man ļoti patika strādāt ar cilvēkiem, komunicēt ar viesiem, tāpēc es nolēmu pievērsties ēdienu un dzērienu pasniegšanai un vispirms koncentrējos uz mācībām.

Kādi bija Tavi, kā inovāciju menedžera pienākumi uzņēmumā Coffee Equipment and Machine Company?

Šis uzņēmums nodarbojas ar kafijas iekārtām un kafijas automātiem Indijā. Es apmācīju barista, kā arī darbojos kā skolotājs un padomdevējs tiem, kas vēlējās uzsākt biznesu, kas saistīts ar kafiju. Konsultēju uzņēmējus kafijas automātu izvēlē, kā arī mārketingā un finansēs. Tāpat es vadīju seminārus un ievadkursus sava uzņēmuma darbiniekiem.

Kā no šī amata izauga Tava mīlestība pret kafiju Indijā?

Gala mērķis ir izveidot spēcīgu kafijas kopienu Indijā, tādu cilvēku kopienu, kurus vieno viņu aizraušanās priekšmets.

Šīs amats man ļāva daudz eksperimentēt ar kafiju un kafijas iekārtām, kā arī deva iespēju ceļot uz ārzemēm, lai piedalītos dažādās tirdzniecības un rūpniecības izstādēs un ar kafiju saistītos pasākumos.

Gala mērķis ir izveidot spēcīgu kafijas kopienu Indijā, tādu cilvēku kopienu, kurus vieno viņu aizraušanās priekšmets.

Kam turpmāk pievērsīsies barista uz motocikla?

Es vēlētos turpināt ceļot. Iespējams, nākamais ceļojums būs veltīts tiem cilvēkiem, kuri strādā kafijas “aizkulisēs” – tas pastāstīs par to, kā kafija tiek gatavota, kā cilvēki tajā ieliek savu sirdi un dvēseli. Barista uz motocikla pirmais brauciens bija pa Indiju un Nepālu un nākamreiz es vēlos doties vēl tālāk, iespējams, uz Indijas austrumu reģioniem, kur kafija tiek audzēta. Bet pats galvenais, protams, ir tas, ka es vēlos uzzināt vairāk par kafiju, ceļojot ar motociklu.

Pašlaik es vadu vienīgo audio apraidi Indijā, kas veltīts kafijai Coffee Protocol. Es arī vadu tiešsaistes seminārus par kafijas tēmu, konsultēju topošos uzņēmējus, kas nodarbojas ar kafiju un palīdzu Indijas kafijas saimniecībām, piedāvājot jaunas tālākās apstrādes metodes. Pats interesantākais, iespējams, būs mana pirmā dokumentālā filma par īpašo kafiju (“specialty coffee”), kas tagad tiek gatavota izdošanai.


Par Binniju Vargēzu

Binnijs Vargēze ir beidzis César Ritz Colleges Switzerland, iegūstot Mākslas bakalaura grādu viesnīcu vadībā. Strādājot pie savas Coffee Protocol audio apraides, viņš rīko arī tiešsaistes seminārus par kafijas tēmu, konsultē topošos uzņēmējus, kas nodarbojas kafiju un palīdz Indijas kafijas saimniecībām, piedāvājot jaunas tālākās apstrādes metodes. Viņa gaidāmā dokumentālā filma par īpašo kafiju tiks demonstrēta gaidāmajā Specialty Coffee Association izstādē Ņūorleānā laika period no 30. septembra līdz 2. oktobrim.

Apskatiet Binnija Instagram, lai saņemtu konsultāciju un apmācību par visu, kas saistīts ar kafiju un kafejnīcu, un sekojiet viņa kafijas piedzīvojumiem!